In het weekend van 10 en 11 september was vestingstad ‘Den Briel’ een historisch decor voor de Nederlandse Vestingstedendagen. Het feest begon zaterdag met de intocht van Geuzenschip De Prince Admirael.

Aansluitend volgde er een heus kanonschot waarmee de Nederlandse Vestingstedendagen officieel werden geopend. Daarna gingen de festiviteiten van start. 

Brielle viert dit jaar 450 jaar vrijheid, vandaar dat de Nederlandse Vestingstedendagen hier hebben plaatsgevonden. Dit is een evenement van de Vereniging Nederlandse Vestingsteden, die zich inzet voor het behoud van cultuurhistorie. Samen met haar leden zorgt de Vereniging Nederlandse Vestingsteden ervoor dat de geschiedenis wordt herleefd. 

Bezoekers konden genieten van een historisch spektakel. Op elk bastion vonden er activiteiten plaats. Zo konden ze een rechtspraak uit 1628 bijwonen bij openluchtspel Maartje, varen met Geuzenschip De Prince Admirael en historische kostuums bekijken tijdens de modeshow van de Geuzennaald. Zelf liever verkleden? Dat kon bij Tableau Vivant in het Arsenaal. Of zelfs poseren als een schuttersgilde en jezelf omtoveren in een historisch schilderij was mogelijk.

De re-enactment groepen uit Geertruidenberg en uit Heerlen hadden hun kampementen op Bastion IV opgeslagen. Het Garderezjiment d’r Kuëb van Heerlen ging samen met kinderen marcheren. De Bergsche Battery liet samen met kanonniers van de 1 April Vereniging regelmatig kanonnen donderen. Verder was er op bastion III een wedstrijd handboogschieten.

In de binnenstad waren er op verschillende plekken diverse markten, waaronder de kunstmarkt, maritieme ambachtenmarkt en de pompoenfair. Ook bij de molen ’t Vliegend Hert was er veel te doen. Liefhebbers van muziek konden genieten van de historische muziek acts, maar ook van het beiaardkoor dat rondtrok door de stad. 

Zowel jong als oud kon van alles beleven tijdens de Nederlandse Vestingstedendagen in Brielle. Het was mooi weer waarbij men genoot van de vele historische activiteiten.

De Nederlandse Vestingstedendagen in Brielle werden georganiseerd door de 1 April Vereniging, de Brielse Belangenvereniging en de gemeente Brielle.

Foto: Joost de Koning