Op de 10e januari werd, tijdens een druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst, door burgemeester Rehwinkel bekend gemaakt dat Ad Hoogerwerf tot poorter van het jaar 2022 was gekozen wegens bijzondere verdiensten voor Brielle in het algemeen en voor de 1 April Vereniging in het bijzonder.

Zijn verdiensten kunnen als volgt worden samengevat:

  • Zeer actief lid van de vereniging. Altijd actief rond het 1 aprilspel in Brielle en bij andere evenementen in het land, waar de vereniging zich presenteert. O.a. tijdens Vestingstedendagen, Leidens ontzet en vorig jaar tijdens de Portdagen in Goedereede.
  • Maakt deel uit van één van de meest prominente straatgroepen binnen de vereniging: de groep Spanjaarden.

Bij evenementen treedt hij – binnen die groep – op als ‘oppertrommelaar’. Sommigen zeggen wel dat hij nog wat meer moet oefenen.

  • Zorgt mede voor het plaatsen van berichten op FB van de vereniging.
  • Mede-initiatiefnemer van de oprichting van de oudheidkamer van de vereniging in 2014. Gevestigd in het Kruithuis op de wallen. Elk jaar geopend op zaterdag en zondag van 1 april – 1 november. In de oudheidkamer wordt een impressie gegeven van de vieringen van 1 april en overige wetenswaardigheden m.b.t. de vereniging.

Ad zorgt voor de collectie en samen met een ander lid van de vereniging voor de exploitatie.

Aantal bezoekers in 2022: rond 3800. Een uitschieter i.v.m. het jubileumjaar.

(Gemiddeld: 2400 bezoekers/jaar).

Uit het gehele land en ook daarbuiten wordt een bezoek aan de oudheidkamer gebracht.

  • Zoekt uit buiten de landsgrenzen naar informatie over de historische gebeurtenissen rond 1572.
  • In 2010 schreef Ad het boek ‘Heerlijke Gekte, de geschiedenis van de 1 aprilvieringen in Den Briel’. Een aantal jaren geleden verscheen een tweede druk van dit boek.
  • In het jubileumjaar bracht hij een beknopt boekje uit met als titel ‘Ram open die poort! Den Brielle 1 april 1572-2022.
  • Daarmee bracht hij niet alleen de historie onder de aandacht van velen – en niet alleen uit Brielle – maar ook de stad Brielle.